Yerli ve Milli Metro Hattı Dönemi: Gebze OSB-Darıca Projesi

image not found


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın yerli ve milli mühendislik ürünü olduğunu vurguladı. Proje, Türkiye Yüzyılı'nda yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.

Yerli ve Milli Metro Hattı Dönemi: Gebze OSB-Darıca Projesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın her şeyi ile Türk teknik ve mühendisliğinin ürünü olduğunu açıkladı. Proje, Türkiye Yüzyılı'nda metro hattı inşaatlarında yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor. Yüzde 80 üzerinde yerlilik oranı ile inşa edilen bu hat, yerli ve milli sistemlerin entegrasyonunu sağlıyor.

Uraloğlu, “Gebze OSB-Darıca Metro Hattımız, inşasını yapan yüklenicisinden hat üzerinde çalışacak araçlarına ve sinyalizasyon sistemine kadar tamamen milli şirketlerimiz eliyle; her şeyi ile Türk teknik ve mühendisliğinin ürünü olarak inşa edilen ilk metro hattımız.” dedi. Bu açıklama, yerli üretimin önemini vurguluyor.

Metro Hattının Özellikleri

Gebze OSB-Darıca Metro Hattı, toplamda 15,4 kilometre uzunluğunda ve çift hat olarak inşa ediliyor. Tasarım hızı 90 kilometre olan hattın, 11 istasyonu ile günde 330 bin yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Uraloğlu, “Hattımız, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Darıca Sahili arasındaki yerleşimin yoğun olduğu bölgeleri metro konforunda birbirine bağlayacak.” şeklinde konuştu.

Hattın tamamlanması ile birlikte, karayolu işletme ve bakım kazancı, hava kirliliği gibi dışsal faydalar ve zaman kazancı gibi etkenlerle 25 yıllık projeksiyonda ekonomik kazancın yaklaşık 2 milyar 734 milyon Avro üzerinde olacağı öngörülüyor. Bu durum, projenin Kocaeli ve ülke için önemini artırıyor.

Ulaşımda Kolaylık Sağlayacak Projeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Kocaeli Şehir Hastanesi’ne ulaşım süresi 15 dakikaya düştü.” diyerek, metro hattının sağladığı kolaylıkları vurguladı. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kuzey HRS Hattı'nın ilk etabının 27 Haziran 2024 tarihinde yükleniciye teslim edileceği belirtildi.

Uraloğlu, “İlk etabı, Kocaeli'nin stratejik ulaşım ağında önemli bir yer tutacak şekilde planladık.” diyerek, projenin önemine dikkat çekti. Güzergah üzerinde yapılan incelemeler ve altyapı çalışmaları da devam ediyor.

Yerli Üretim ve Teknoloji Entegrasyonu

Uraloğlu, “Trenlerimizi yüzde 60 yerlilik şartıyla tam sürücüsüz olarak modern teknolojiye uygun olarak tasarladık.” diyerek, yerli üretimin önemini vurguladı. Hattın tamamlanması ile birlikte, araçların 80 kilometre servis hızı ve bin 150 yolcu kapasitesi ile hizmet vermesi planlanıyor.

Uraloğlu, “Yerli metro araçları, ana hatlardaki yerli elektrikli tren setleri ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda kullanılan yerli ve milli sistemlerin çok kıymetli kazanımlar olduğunu” ifade etti. Bu durum, Türkiye'nin bağımsız ve güçlü bir ülke olma hedefini destekliyor.

Projenin Geleceği ve Hedefler

Uraloğlu, projenin ikinci etabında Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı'nın kapsamının genişletileceğini belirtti. Bu kapsamda, Kocaeli'nin daha geniş bölgelerine hizmet verilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanması ile birlikte, yerli üretim ve mühendislik alanında önemli bir adım atılmış olacak.

Uraloğlu, “Artık metro hatlarımızın yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar her şeyimiz milli ve yerli olacak.” diyerek, Türkiye'nin gelecekteki ulaşım projelerine dair umut verici bir mesaj verdi.