Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da DAB+ teknolojisi ile 448 yeni radyo frekansı sağlandığını açıkladı. Bu yeni dönem, dijital radyo yayıncılığında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bakan Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin frekans verimliliğini artırdığını ve parazitlerden arındırılmış net bir ses deneyimi sunduğunu belirtti.
Uraloğlu, 13 Şubat Dünya Radyocular Günü’nde düzenlenen Dijital Radyo Yayıncılığı Lansman Töreni’nde konuştu. Bu yeni teknoloji ile birlikte, İstanbul’da boş frekans sorununun ortadan kalktığını ifade etti. DAB+ sayesinde 12 radyo kanalı, bu yeni teknoloji ile hizmet vermeye başlayacak.
DAB+ teknolojisi, aynı frekansta birden fazla radyo kanalını barındırabilme kapasitesi ile dikkat çekiyor. Bu sayede, dinleyicilere daha fazla seçenek sunuluyor. Uraloğlu, “DAB+ yayınlarına başlamamızla bu durumu ortadan kaldırdık.” dedi. Ayrıca, bu teknoloji ile birlikte enerji tasarrufu sağlanması da önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.
Uraloğlu, DAB+’nın enerji verimliliği ile birlikte çevre dostu bir yayıncılık imkanı sunduğunu belirtti. “16 yayını tek bir frekans ve tek bir vericiyle iletebiliyor ve toplam enerji tüketimi sadece 12,2 kilovat.” ifadelerini kullandı. Bu durum, karbon emisyonlarının da önemli ölçüde azalmasına katkı sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, radyo yayıncılığının Türkiye’deki tarihine de değindi. 1927 yılında başlayan radyo serüveninin, 98 yıldır kesintisiz devam ettiğini belirtti. Radyo, başlangıçta yalnızca bir eğlence aracı iken, zamanla kültür ve sanatın geliştirilmesi gibi önemli rolleri üstlendi.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1999 yılında haksız yere hapse girmesi sırasında radyonun gücünü kullanarak destek veren Gezegen Mehmet’in anısını da paylaştı. “Radyonun ne kadar güçlü ve etkili bir medya mecrası olduğunu çok iyi anlıyoruz.” dedi.
2018 yılında hizmete açılan Çamlıca Kulesi, DAB+ teknolojisi ile birlikte İstanbul’da radyo yayıncılığında yeni bir soluk getirdi. Uraloğlu, “DAB+ ile Radyo Yayıncılığımıza yeni bir soluk getiren bir yeniliği daha Çamlıca Kulemizde hayata geçiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Çamlıca Kulesi, elektromanyetik alan değerinde de önemli bir iyileşme sağladı. Uraloğlu, “Kaldırılan 33 antenin yaydığı elektromanyetik alan değerini Avrupa standardının bile üçte birine indirerek bölge sakinlerine daha sağlıklı bir yaşam sunduk.” dedi.
DAB+ teknolojisi, yalnızca radyo yayını değil, aynı zamanda eğlence ve eğitim için de önemli bir kaynak olma potansiyeline sahip. Uraloğlu, “Dijital yeni nesil radyoculuğu medya dünyasında vazgeçilmez bir oyuncu haline getirecektir.” ifadelerini kullandı.
Bu gelişmeler, radyo yayıncılığının gelecekteki rolünü de şekillendirecek. Uraloğlu, “Bugünü beraberce yaşamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.