Türkiye'nin Doğal Gaz Üretiminde Yükselişi ve Avrupa'daki Düşüş

image not found


Türkiye, yerli gaz keşifleri ve üretim planlarıyla Avrupa'nın doğal gaz pazarında önemli bir oyuncu haline geliyor. 2050'ye kadar Avrupa'da gaz üretiminde düşüş beklenirken, Türkiye'nin üretimi artış gösteriyor.

Türkiye'nin Doğal Gaz Üretiminde Yükselişi ve Avrupa'daki Düşüş

Türkiye, yerli gaz keşifleri ve iddialı üretim planlarıyla Avrupa'nın doğal gaz pazarında önemli bir oyuncu haline geliyor. 2050'ye kadar Avrupa'da gaz üretiminde ciddi bir düşüş öngörülürken, Türkiye'nin üretimi artış gösteriyor. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) '2050 Görünüm' raporuna göre, küresel gaz üretiminin 2050'ye kadar 5 trilyon 317 milyar metreküpe ulaşacağı hesaplanıyor.

Rapora göre, üretimde en fazla artışın 461 milyar metreküple Orta Doğu'da olması bekleniyor. Bu bölgeyi, 362 milyar metreküple Avrasya, 250 milyar metreküple Afrika, 107 milyar metreküple Kuzey Amerika, 91 milyar metreküple Asya Pasifik ve 87 milyar metreküple Latin Amerika takip edecek. Avrupa'da ise 119 milyar metreküplük bir düşüş öngörülüyor.

Türkiye Üretimi Artırmaya, İthalatı Azaltmaya Çalışıyor

Türkiye'nin 2023'te Mozambik ve Tanzanya ile birlikte gaz üretimindeki ciddi büyümeyle küresel gaz tedarikine önemli katkı sağladığı belirtiliyor. Raporda, 'Türkiye, Avrupa'da yükselen bir doğal gaz üreticisi olarak öne çıkıyor ve önümüzdeki on yıllarda yerli üretimi artırarak enerji ithalat maliyetlerini azaltmaya yönelik iddialı planlar yapıyor.' ifadelerine yer verildi.

2022'de Türkiye'nin yıllık gaz üretimi 400 milyon metreküp olarak kaydedilirken, 2023'te devreye alınan Sakarya Gaz Sahası'nın katkılarıyla bu rakam 1,3 milyar metreküpe ulaştı. 2023'te yaşanan önemli artışın sebebinin yerli gaz keşfi olduğu vurgulandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, yıllık üretim 2024'te yaklaşık 2,26 milyar metreküp seviyesine ulaşacak.

Yerli Gaz Arzı İçin Sağlam Bir Temel Oluşturacak

Raporda Türkiye'nin, Sakarya sahasından üretimi önemli ölçüde artırmayı hedeflediği belirtiliyor. İkinci geliştirme aşamasının bu on yılın ikinci yarısında üretime başlaması öngörülüyor. Bu aşamada üretim potansiyelinin 9 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Türkiye'nin doğal gaz üretiminin, Sakarya sahasındaki gelişmeler ve Güney Akçakoca Havzası'ndaki yeni keşiflerle desteklenerek, 2050'de 17 milyar metreküpe ulaşacağı tahmin ediliyor. Sakarya'dan üretim, 2050'ye kadar devam ederek ülkenin yerli gaz arzı için sağlam bir temel oluşturacak.

Türkiye, Enerji Piyasasında Kilit Oyuncu Oluyor

Türkiye'nin doğal gaz tedarik altyapısında boru hatları ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleriyle önemli bir tedarik altyapısına sahip olduğu vurgulanıyor. Türkiye, Orta Doğu, Rusya ve Avrupa'daki büyük tedarikçiler arasında bir transit merkezi olarak hizmet vermesiyle, küresel enerji piyasasında kendini kilit bir oyuncu olarak konumlandırıyor.

Raporda, Türkiye'nin 2050'ye kadar net gaz ithalatının 69 milyar metreküpe ulaşmasının öngörüldüğü de kaydedildi. Türkiye, halihazırda 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle denizlerde yürüttüğü petrol ve doğal gaz arama ile sondaj faaliyetlerini, filosuna yeni eklenen Yüzer Üretim Depolama Platformu ile ileri bir seviyeye taşımayı hedefliyor.