Türk Bankacılık Sektöründe Dış Finansman Canlanıyor

image not found


Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları ile Türk bankaları yurtdışından önemli miktarda borçlanmaya yöneldi. 2024 yılı itibarıyla sendikasyon kredilerinde artış bekleniyor.

Türk Bankacılık Sektöründe Dış Finansman Canlanıyor

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları ve dezenflasyon sürecine yönelik atılan adımlar, Türk bankalarının yurtdışından önemli miktarda borçlanmasına olanak sağladı. 2024 yılı itibarıyla sendikasyon kredilerinde artış bekleniyor. Türk bankaları, yurtdışında yaklaşık 15 milyar dolar borçlanarak, maliyetlerin düşmesi ile birlikte iştahlarını artırdı.

Finansman Piyasasında Canlanma

Hükümetin uyguladığı ortodoks ekonomi politikaları, dış finansman piyasasında canlanmaya neden oldu. Türk bankaları, bu yıl yurtdışından sendikasyon yöntemiyle yaklaşık 15 milyar dolar borçlanmaya gitti. Uzun süreden beri ilk kez vadeler 2 yıla kadar uzadı. Alınan krediler, dış ticaretin finansmanının yanı sıra sürdürülebilir projelerde de kullanıldı.

2024 yılında Türk bankaları, 14.9 milyar dolar borçlanma gerçekleştirdi. 2023 yılında bu rakam 12.8 milyar dolar, 2022 yılında ise 11.4 milyar dolar olarak kaydedildi. 2013 yılında sendikasyon kredilerinde 22.4 milyar dolar ile rekor kırılmıştı. Bu yıl, maliyetlerin gerilemesi bankaların yurtdışı borçlanma iştahını artırdı.

Risk Primi ve Kredi Notu İyileşmesi

2023 yılının Haziran ayında Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından başlatılan enflasyonla mücadele programı, Türkiye'nin gri listeden çıkmasını sağladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin not görünümünü olumlu yönde revize etti. 2024 yılına 284’ten başlayan Türkiye’nin risk primi CDS, yıl içinde en düşük 252 puanlara kadar geriledi.

Bu gelişmeler, bankaların borç çevirme oranlarını yükseltti. Mevduat faizlerindeki yüksek seyir de bankaların yurtdışı borçlanma iştahını artırdı. 2023 yılının ilk yarısında sendikasyon yenileme oranları yüzde 90 düzeyindeyken, yılın ikinci yarısında bu oran yüzde 130’a kadar çıktı.

Sendikasyon Kredilerinde Uzun Vadeli Borçlanma

2023 yılı sonunda yapılan işlemler ile 2024 yılı sonunda kapanan işlemler arasında toplam 175 baz puan maliyet indirimi gerçekleşti. 2024 yılı itibarıyla bankalar, sendikasyon kredilerinden sağladıkları fonları sürdürülebilir projelerin finansmanında kullanmaya başladı. Bu durum, bankaların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bankacılık sektörü, enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlar ve normalleşmenin sürmesi ile birlikte, sendikasyon kredilerinde hareketliliğin devam edeceğini öngörüyor. 2025 yılında yenilenecek olan bir yıl vadeli kredilerin sektör genelinde sorunsuz bir şekilde yenileneceği ve yenileme oranlarının %100'ün üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yabancı Bankaların Türkiye'ye Dönüşü

2023 öncesi, güven ortamının azalmasıyla Avrupalı bankaların Türkiye'den çıkış yaptığı ifade ediliyor. Ancak 2024 yılında Avrupalı bankaların geri dönmeye başladığı gözlemleniyor. Yabancı yatırımcıların gidebileceği çok fazla ülke bulunmuyor ve Türkiye, yatırım için güvenli bir liman olarak öne çıkıyor.

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, kredi notu artışı ve enflasyondaki düşüşün yurtdışı finansman imkanlarını olumlu etkilediğini belirtiyor. Bankaların uzun vadeli borç yenileme oranı, son dönemde yükselerek %139’a çıktı. Bu durum, bankaların borçlanma iştahını artırıyor ve sendikasyon kredilerinde canlılık sağlıyor.