Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında aldığı kararla başlayan faiz indirimleri süreci, 2025 boyunca ekonomide yeni bir döngü yaşatacak. Bu süreçte para yeni adresler arayacak ve yatırımcılar farklı yatırım araçlarına yönelme eğiliminde olacak. Ekonomik göstergeler, faiz indirimlerinin etkilerini yavaş yavaş göstermeye başlayacak.
Merkez Bankası, 26 Aralık toplantısında 22 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Dokuz aydır yüzde 50’de tuttuğu politika faizini yüzde 47,5’e çekti. Bu indirim, piyasalarda volatil bir seyir gözlenmemesine rağmen, sürecin devamında paranın yönünün ne olacağı konusunda belirsizlik yarattı. Ekonomi çevrelerinden gelen indirim talepleri ve baskılar giderek arttı.
Faiz indirimleri, yatırımcıların risk alarak farklı yatırım araçlarına yönelmesine neden olacak. Yüksek faiz döneminde cazip getirili riskli araçlar tercih edilirken, düşük faiz koşullarında yatırımcılar daha fazla risk almayı göze alacak. Bu durum, TL mevduatında çözülmelere yol açacak.
Faiz indirimleri sürecinin başlamasıyla birlikte, yatırımcıların yeni rotası Borsa olarak öne çıkıyor. BIST 30 ve BIST 100 endekslerindeki hisselerin, faiz indirimleriyle birlikte kısa ve uzun vadede artış göstermesi bekleniyor. Şirketlerin borçlanma maliyetlerinin düşmesi, kârlılık beklentilerini artıracak ve yatırımcıları Borsa’ya yönelmeye teşvik edecek.
Uzmanlar, yeni süreçte perakende, teknoloji, gayrimenkul ve temettü veren hisselerin en fazla rağbet göreceğini öngörüyor. Bu hisseler, faiz indirimleriyle birlikte cazibesini artıracak ve yatırımcıların ilgisini çekecek.
Faiz indirimlerinin, altına yönelik yatırımcı ilgisini artırması bekleniyor. Azalan faiz getirisi nedeniyle yatırımcılar, TL mevduatındaki birikimlerini çözerek altına yönelme eğiliminde olacak. Küresel piyasalarda dolar üzerinden fiyatlanan altında, kurdaki yukarı yönlü hareketler de fiyatı etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
Döviz talebinde kayda değer bir artış yaşanması, kur artışını beraberinde getirecek. Yüksek kredi faizleri nedeniyle konut sektöründe yaşanan durgunluk, faiz indirimleriyle birlikte canlanma sürecine girecek. Ancak, konut fiyatlarındaki olası yükseliş bu trendi baskılayabilir.
Merkez Bankası, faiz indirim sürecinin enflasyonla mücadeledeki etkilerini dikkatle değerlendirecek. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para duruşunun korunacağı vurgulanıyor. Faiz düzeyinin dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği bildiriliyor.
2025 yılı sonunda politika faizinin hangi düzeye ineceği, ekonomideki aktörler için büyük önem taşıyor. Piyasa katılımcıları, toplam 16,62 puanlık bir indirim beklentisi içinde. Ancak, her toplantıda indirim çıkmayabileceği ve makro ihtiyati tedbirlerin alınabileceği de belirtiliyor.